Eπιστημονική ημερίδα
«Εκπαίδευση στον Πολιτισμό.
Εφηβεία –Σχολείο- Οικογένεια».
Διοργάνωση:
Περιφερειακή δ\νση ΠΕκαι ΔΕ Αττικής. Τμήμα επιστημονικής
και παιδαγωγικής καθοδηγησηςΔ\θμιας εκ\σης. Δ/νση Δ/θμιας
Εκπ/σης Αν. Αττικής. Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα με Λ.Τ.
Αθήνα 2014
Κωνσταντίνα Μπολιεράκη
Ζωγραφική, ΜΑrch. Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός
Η Τέχνη, το Σχολείο και ένα Παραμύθι
Η εργασία Η Τέχνη, το Σχολείο και ένα Παραμύθι αφορά στο χρονικό σχεδιασμού, σύνθεσης και υλοποίησης μέσω της τέχνης ενός δρώμενου το σχολικό έτος 2013-2014, με αφορμή το παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά «οι Δραπέτες της σκακιέρας» στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα. Η εκπαιδευτική ομάδα αποτελείτο από τους συναδέλφους Δρ. Κορίνα Πρεβεδουράκη (εικαστικό), Τιτή Αντωνοπούλου (δασκάλα χορού), Χρήστο Καρακάση (δάσκαλο θεάτρου-κινηματογράφου) και Κωνσταντίνα Μπολιεράκη (εικαστικό).
Η στόχευση της δράσης ήταν πολύπλευρή και πολυεπίπεδη.
Η
Σε κάθε στάδιο εξέλιξης της δράσης οι μαθητές ήταν αντιμέτωποι με μια νέα εμπειρία, όπου από την ατομική εξάσκηση οδηγούνταν σε ασκήσεις συνεργασίας και οι επιμέρους συνεργασίες κατέληξαν σε μια συντονισμένη σύνθεση θεμάτων, μετασχηματίζοντας το σύνολο της εμπειρίας σε ένα ενιαίο δρώμενο. Άρα κάθε φορά η ομάδα ενεργούσε βιωματικά –ομαδοσυνεργατικά - διερευνητικά.
Άλλωστε «αυτό που χαρακτηρίζει τις δημιουργικές ιδιοφυΐες δεν είναι οι γνώσεις…» μόνο, είναι η επιθυμία και η ικανότητα να ανταλλάσσει
Οι ανθρώπινες σχέσεις και κατ’ επέκταση η παιδαγωγική πρακτική υπόκεινται σε αλλεπάλληλα όρια και καθορίζονται από αλλεπάλληλα όρια, όπως εγώ – άλλο – εμείς, φύση – πολιτισμός, αυθορμητισμός – πολιτιστική νομιμότητα, ελευθερία – ευθύνη, κ.ά. Το ένα όριο διαμορφώνεται από την επιθυμία καθενός νεαρού ατόμου να βιώσει την ελευθερία του. Το δεύτερο όριο προκύπτει από την υποχρέωση προσαρμογής στα κοινωνία δεδομένα.
Έχοντας την πεποίθηση ότι η τέχνη εξευγενίζει την ανθρώπινη φύση, αφού η ίδια είναι σύμφυτη, και υποστηρίζει την παιδαγωγία και τον εκπολιτισμό, εμείς στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα διερευνούμε τα όρια στην αγωγή των εφήβων υπηρετώντας τη καλλιτεχνική παιδεία, ενθαρρύνοντας τη μάθηση μέσω της δημιουργικότητας, της έκφρασης και του πειραματισμού.
Η θεματική του παραμυθιού «Οι Δραπέτες της σκακιέρας» έδωσε
Συμπερασματικά, πολλά από τα ερωτήματα που προέκυψαν με αφορμή το παραμύθι
Τα καλλιτεχνικά μαθήματα των 3 κατευθύνσεων του σχολείου μας εξοικειώνουν τα παιδιά με νέους τρόπους επικοινωνίας, με κώδικες της τέχνης, τη γλώσσα των εικαστικών, του θεάτρου και του χορού. Βιώνοντας τον εαυτό και επικοινωνώντας με τους άλλους άμεσα και δημιουργικά ενισχύεται η ατομική έκφραση, η αλληλεπίδραση και η κριτική στάση, ενισχύοντας τη σχολική συλλογικότητα.
Βιβλιογραφία
Chapman L., Διδακτική της τέχνης προσεγγίσεις στην καλλιτεχνική αγωγή, εκδ. Νεφέλη, 1993
John McK. CampII, Η Αγορά της Αρχαίας Αθήνας, Αμερικανική σχολή Κλασικών Σπουδών, Αθήνα
Μυταράς Δ., Η Γλώσσα της Τέχνης, εκδ. Ίδρυμα Ευγενίδου, Αθήνα, 2012
Παπαδόπουλος Γ., Μυθοπλασία Βίωμα και Παιδεία Διδασκαλίας Τέχνη: Θεωρία και Εφαρμογές, εκδ. Ψηφίδα, Αθήνα, 2012
Ρηντ Χ., ιστορία της Μοντέρνας Ζωγραφικής, εκδ. Υποδομή, Αθήνα, 1978
Τριβιζάς Ευγένιος, Οι Δραπέτες της Σκακιέρας, εκδ. Καλέντης, Αθήνα, 2009
Goleman D., Η συναισθηματική νοημοσύνη, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, 1997